2011. július 22., péntek

Mediterrán kincs

Az olívaolaj az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes "szűz" - módon, pusztán hideg préseléssel nyernek. Magas, egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően igen jó hatással van az egészségre. De nemcsak ezért érdemes használnod, hanem azért is, mert jellegzetes íze karakteressé teszi a tésztákat,  a salátákat és a kedvelt mediterrán fogásokat is. Itt az ideje, hogy megismerd az extra szűz olívaolaj titkát! 



A mediterrán vidékeken élő emberekről köztudott, hogy hosszabb életűek, mint a nyugat-európaiak. Ezt nyugodt életritmusuknak és táplálkozási szokásaiknak köszönhetik: sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, rendszeresen fogyasztanak halat, illetve vörösbort, na és persze olívaolajat. Az olívaolaj felhasználása az ókorban kezdődött el. Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak már olívaolajat. Táplálkozáson kívül azonban más célokra is felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bõrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében pedig egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét.



Ha a legjobb minőségű olívaolajat szeretnéd megvenni, válaszd az „extra szűz” feliratú üveget. Ez a fajta az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Mivel semmilyen adalékot sem tartalmaz, az olaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát. A szűz olívaolaj úgy készül, hogy miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké



Védelem az anyagcserédnek

A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat és ásványi anyagokat is. Antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserédet az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. A chicagói Northwestern University kutatói pedig arról számolnak be, hogy vizsgálataik szerint az olívaolaj egyéb áldásos hatásai mellett az emlőrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.



Extra szüzek a konyhában

Nem véletlen a többes szám, hiszen az extra szűz olívaolajból többféle is létezik. A fajtától, a termőterülettől valamint az olajbogyó érettségi fokától függően: más illik a halakhoz, a fehérhúsokhoz és megint más a salátákhoz. Az ízkavalkádot pedig tovább fokozhatod, ha az olívaolaj üvegébe teszel néhány bazsalikomlevelet, tárkonyt, kakukkfüvet vagy fokhagymát.

A hiedelmekkel ellentétben az olívaolaj sütéshez is használható. A napraforgóolajnál kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a sütés tekintetében is, mivel 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 fokon, így „elhasználódása” később kezdődik.


Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése