2011. augusztus 26., péntek

A hamvas szilva varázsa


Igaz lassan vége a nyárnak, de cserébe itt az igazán érett szilva, így a hétvégén szilvát fogunk csemegézni. És már vadászom az igazi sűrű, cukor nélkül, üstben készült szilvalekvárokat is!



A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A rómaiak is kedvelték a szilvát. Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről hozták magukkal, majd terjesztették el egész Európában.

A friss gyümölcsöt kevés cukor és sok nedvesség jellemzi. Mintegy 85% víz van benne, így jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória energiát tartalmaz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.



A friss szilva rendkívül gazdag káliumban ugyanakkor fontos ásványi anyagai még a  kalcium, a foszfor és a magnézium, nyomeleme a cink. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A növényi antioxidánsok közül flavonoidokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszer ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. 

A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. Élettani hatásait tekintve igen fontos a  rosttartalma, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat, hanem vizelethajtó tulajdonsága is ismert. Így súlycsökkentő, tehát napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.

Aszalt változatát pedig amellett hogy különleges csemege, magas rost- és gyümölcscukor tartalom jellemzi, ugyanakkor koncentrálva  megtalálható benne a friss gyümölcs minden értéke. Az aszalt szilva hashajtó képességét úgy használhatjuk ki a legjobban, ha reggel éhgyomorra fogyasztunk néhány friss szemet, vagy evés előtt vízben áztatjuk.



Kétségtelenül az egyik legfinomabb, tartósítószer és cukor nélkül készíthető lekvárunk alapanyaga. A lekvárt érett, a szára körül már fonnyadó, puha gyümölcsből érdemes főzni.

A friss gyümölcsből fahéjjal fűszerezve fenséges süteményeket készíthetünk. Az aszalt szilvából pedig sült húsok mellé vagy azzal együtt baconba göngyölve sütve  ínyenc fogást varázsolhatunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése