2011. október 20., csütörtök

Fehér halál vagy életadó őselem?

Jót is, rosszat is hallunk a sóról. Van aki kóstolás nélkül mindent sóz, de van aki fehér halálnak nevezi. Manapság már nem kincs -mint a középkorban - pár száz forintért bármelyik élelmiszerboltban megkaphatjuk. A só kétségkívül létfontosságú a szervezetünk számára, ugyanakkor a túl sok só bevitele számos civilizációs megbetegedés kialakulásában játszik szerepet. 

A legtöbb ember kémiai úton előállított, értéktelen, egészségtelen sót eszik, amely már csak nátrium-klorid. Rosszabb esetben még egy kis csomósodásgátlóval megspékelve.Viszont a finomítatlan só, a maga természetes formájában több mint nyolcvannégy elemből áll. Érdemes tehát megnézni, mit rejt otthon a sótartónk.



Káliumveszély

A főzéshez használt só nagy részének kálium tartalma sokkal nagyobb a kívánatosnál. A túlzott káliumbevitel pedig súlyos következményekkel jár. Felborítja a szervezet ionegyensúlyát, rövidtávon csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat, később vese elégtelenséget okozhat. Megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt. Középtávon többek között általános meszesedést, csontritkulást okoz. Hosszú távon csökkenti az élő spermiumok számát. Az utóbbi 40 évben (a magas káliumtartalmú só elterjesztése óta) a civilizált országokban végzett mérések szerint a férfiak spermaszáma a felére csökkent.

1 gramm só 100 ml folyadékot képes megkötni, ha pedig túl sok víz halmozódik fel a szervezetben a szívnek erősebben kell pumpálnia, a veséknek pedig több vizet kell kiválasztaniuk. Ekkor a test és az arc felpuffad a testsúly pedig növekszik. Ugyanakkor a narancsbőr kialakulásáért is az egyik felelős a túlzott sóbevitel.

Gyomorrák és sófogyasztás

A sóban gazdag táplálkozás akár meg is duplázhatja a gyomorrák kockázatát - figyelmeztetett a Brit Rákkutató Központ egy japán tanulmány alapján. A japán kutatók szerint azok az emberek tekinthetők veszélyeztetettnek, akik az ajánlott 6 gramm helyett átlagon felül sok sót, napi 12-15 grammot, vagy annál többet fogyasztanak. A kutatók már régebben gyanítják, hogy összefüggés áll fenn a túlzott sófogyasztás és a gyomorrák kialakulásának fokozott kockázata között. Erre további bizonyítékkal szolgálhat a Tokió melletti Japán Nemzeti Rákkutatót Intézet tanulmánya, amelyet a British Journal of Cancer című, daganatos megbetegedésekkel foglalkozó szakfolyóirat ismertetett. A brit kormány azonnal felszólította az élelmiszer-ipari konszerneket, hogy termékeikben csökkentsék a sótartalmat. Kilátásba helyezte: amennyiben ezt nem valósítják meg elég gyorsan, jogszabállyal kötelezővé teszi a különösen sok sóval dúsított élelmiszerek - a chips, a sonka vagy a füstölt hal - csomagolásán a sótartalom feltüntetését.

Sószükséglet

Naponta csupán 2-5 gramm sóra van szüksége az emberi szervezetnek, azonban ennél sajnos jóval többet fogyasztunk, Magyarországon átlagosan 16 g-ot. Az egy főre jutó éves sófogyasztás pedig 7 kg !!! hazánkban. A só nagy része a feldolgozott élelmiszerekből kerül a szervezetünkbe. A legtöbb ember ízlelés nélkül sózza az ételt, így hamar hozzászokik az erőteljes sós ízhez és minél több sót eszik, annál több kell a sós íz eléréséhez.

Ha napról napra kevesebb sót használunk, sokat tehetünk az egészségünkért. Viszont ha már sózunk, használjunk olyan tengeri vagy a Himalája hegységből származó rózsaszín árnyalatú, vagy más természetes sót, amelyben több az ásványi anyag, főleg a jód, hiszen Magyarország jódhiányos terület. A változatos fűszernövényekkel ízesített étel, pedig már nem is igényli az utánsózást, így könnyen leszokhatunk a túlzott és felesleges sófogyasztásról.




Gyógyulás a sóbarlangban

Mostanában egyre több sóbarlang nyílik, ahová főként a krónikus légúti betegségekben szenvedő gyerekeket érdemes elvinni. Nemcsak én, de Zsuzsi barátnőm is elmondhatja, milyen sokat számít, ha köhögő gyerekeinkkel végigcsinálunk egy-egy sóbarlangkúrát. Arról nem is beszélve, hogy közben milyen jól "elhomokoznak" a gyerekek a sóval, míg mi kellemesen relaxálhatunk. :)))



Bevetés a foltok ellen - természetes háztartási praktikák

A só kiválóan alkalmas folttisztításra, főleg a frissen kiömlött vörösbor, gyümölcs- és vérfolt esetén. Egy kis víz hozzáadásával, erős dörzsölés után ezek a makacs foltok eltávoznak a textíliából, hideg vizes öblítés után pedig a só sem fogja kimarni az anyagot. A függönyök is szép fehérek lesznek, ha mosás előtt több órán keresztül áztatjuk azokat erősen sós vízben.



Azt a fa vágódeszkát, amin húst szeleteltünk a legjobb sóval bedörzsölni és így fertőtleníteni. Egyszerűen távolítható el az odakozmált edény alján lévő égett felület, ha az aljába sót szórunk, s néhány órán keresztül állni hagyjuk. A hűtőszekrény deresedése pedig úgy előzhető meg, ha papírzacskóban egy-két kilónyi sót teszünk a hűtőbe, mert az magába szívja a nedvességet. De ajánlott két-három hetente kiszárítani.

Só a szépségápolásban

A sót a leghatékonyabb fogfehérítőnek tartják, ugyanis csak egy kis tengeri só vagy tengeri só és olívaolaj keveréke szükséges ahhoz, hogy hetente egy alkalommal a fogakat átdörzsölve szép fehérséget kapjunk,ugyanakkor az ínyre is jó hatással van. Ha pedig bőrpuhító testradírként szeretnénk használni, két evőkanál tejszínt és egy evőkanál tengeri sót kell összekevernünk. Ezt a folyékony pépet kell fürdés után körkörös mozdulatokkal bemasszírozni a bőrbe, majd bő vízzel leöblíteni. 



Használjuk tehát bátran a sót, de az ételek ízesítésére csakis mértékkel!


Írta: Réka, a cikk a Hír TV online Életmód rovatában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése