2011. október 29., szombat

Könnyed vacsora avokádóval

A fárasztó hét, a nagybevásárlás és a közös úszás után (most, péntek lévén Miki is velünk tartott), már semmi erőm nem volt a vacsorakészítéshez, pedig péntek este azért ránk fér egy kis ínyencség. Ekkor jött kapóra a múlt héten vett - a konyhaablakban puhára érlelt - avokádónk. Csak össze kell nyomkodni villával, citromlevet csepegtetni rá (hogy ne barnuljon meg), sózni, borsozni, egy-két gerezd fokhagymát zúzni a péphez és már mehet is a pirítósra. A száraz fehérbor remekül illik hozzá! Kezdődhet a hosszú hétvégi lelazulás! :) 


Az avokádó az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Az aligátorkörtének nevezett avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját hidegen sajtolják ki. Az érett gyümölcs nyersen azonnal fogyasztható.


Sok vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Az aztékok kedvenc zöldsége a spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába.

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.



És persze finom is! Vegyétek, egyétek ti is! 
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése