2011. október 10., hétfő

Tök jó és tök egészséges


Most, hogy itt az október végre én is beszereztem az idei első sütőtököt. És sütőtökrémlevest fogok belőle készíteni egyik este, pirított mandulával és gyömbérrel. Remélve, hogy Miki megpucolja majd, mert az olyan férfias feladat! :)))



A sütőtök  Amerika felfedezése után került földrészünkre. Őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.

Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, minél mélyebb narancssárga, annál többet. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, a foszfor és a magnézium hasonló mennyiségben fordul elő benne, ezért ideális lesz a felszívódásuk és a gyógyhatásuk.

A sütőtök a megfázásos betegségekre és a tüdőgyulladásra a leghatékonyabb, ugyanakkor csillapítja a köhögési ingert. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A vitamin jó hatással van a pattanásos bőrre. Allergikus köhögést, tüsszögést, sőt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha sütőtöklét fogyasztunk.

Vásárláskor válaszd a feszes, fényesebb sütőtököt, mert így több hétig is friss marad, feltéve ha hűvös és sötét helyen tudod tárolni.



A sütőtök egy kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatsz hozzá sokféle fűszert. Nagyon jól ízesíthető szerecsendióval, szegfűszeggel, sáfránnyal, gyömbérrel, de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is. Na meg a csirkehús, amihez íme egy recept:

Csirkés sütőtök:

Hozzávalók: 2-3 db csirkemell, 75 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, kevés gyömbér, 4 evőkanál olaj, kevés kakukkfű, 2 babérlevél, 2 dl víz, törött bors, só, fél citrom leve.

A csirkehúst és a meghámozott sütőtököt is vágd apró kockákra. A lisztet szórd a tökre, majd óvatosan keverd össze. A hagymát vágd apróra. Az olajban gyorsan süsd át  a húst, majd vedd ki. Ezután a hagymát és a tököt tedd az olajba, és 10 percig párold. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezd, majd öntsd fel vízzel és add hozzá a húst. Fedő alatt 40 percig párold. Végül citromlével ízesíts vagy tegyél hozzá egy kevés tejfölt. Szerintem burgonya korokettel a legfinomabb. Igazi különleges hétvégi fogásnak számít.

Írta Réka, a cikk a Hír Tv online életmód rovatában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése