2012. február 7., kedd

Életerő csírákból


Ilyenkor télen kevés a friss, vitamindús zöldség. Ami van az is melegházi, és ki tudja milyen vidékről, és főképp milyen körülmények közül származik. A tél derekán az üzletekben virító holland (???) tűzpiros kaliforniai paprikán mindig elszörnyedek. Így inkább a friss tavaszi zöldségekig csíra kerül a szendvicsünkbe.

Egészséged fenntartásának egyik legjobb módszere az "élő ételek" fogyasztása. Ilyen táplálék a mag, a fiatal csírázó növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és fejlődéshez nyújt elegendő energiát. Például a szép bőrért és dús hajért felelős E-vitamin mennyisége háromszorosára nő négy napon belül a búzában a csíráztatás alatt.



A csírákat eheted nyersen, szendvicsbe pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva. Készíthetsz belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatod levesek, töltelékek, köretek formájában.

A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, teljes értékű fehérje és ásványi anyag tárolódik úgynevezett előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben.

A magok gazdag beltartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal serkenti a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesíted őket, hatalmas változások indulnak el bennük. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.

Csíráztatható magvak:

gabonafélék: búza, árpa, rozs
hüvelyesek: lencse, bab, borsó
olajos magvak: napraforgó, lenmag, tökmag
füvek, fűszernövények: mustár, zsázsa, hajdina, brokkoli


Csíráztatás

Bár már sok üzletben kaphatóak előre kicsíráztatott magvak, mivel nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt akár te is nevelgethetsz csírákat a konyhádban. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 – 4 nap múlva már eheted is a termést.

- A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a csíráztatásnak az, ha vásárolsz egy csíráztató tálat - de használhatsz a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát, vagy szűrőt is.

- Válassz a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magokat, bizonyosodj meg, hogy nem öregek. Távolítsd el a törött vagy repedt magokat. Csak vegyszermentes gabonát válasz, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.

- A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyóvíz alatt mosd át. Ehhez az egyik lyukas tálát használhatod a csíráztató készletnek.

- Önts rá annyi langyos vizet, hogy ellepje. A legjobb, ha ásványvizet használsz.

- Az áztatás során a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4 – 6 – 8 órán át és vastagabb héjú, olajos magvak esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot. Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet. Tarts a magokat sötét helyen, meleg szobahőmérsékleten.

- Az áztatás után újra öblítsd le a magokat langyos vízzel, majd helyezd őket a lyukas tálakba. Ne feled, a legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tedd rá a magokkal a lyukas tálakat.

- Vigyáznod kell a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsd le őket reggel és este is hideg vagy langyos folyóvíz alatt, majd alaposan csöpögtessd le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap elfelejted leöblíteni a csírákat, még nem károsodnak, de 2 nap után már elkezdenek penészedni!

- A csíráztatás megkezdése után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsd hosszabban és gyakrabban a magokat.

- Ha készen állsz a csírák learatására, öblíts le őket utoljára, próbáld eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtesd le.


Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és több C-vitamin lesz benne. A learatott termést tartsd műanyag zacskóban vagy üvegben, így friss marad a csíra. A hűtőben lassan tovább fejlődik még néhány hétig.

Fontos! A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne edd meg!



Csíratippek és receptek

Legjobb, ha nyersen fogyasztod a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek.

Ha jobban szereted a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatod vajas rozskenyérre, vagy belekeverheted levesbe és főzelékekbe is.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztákat is süthetsz belőle.


Reggeli csíra csemege
Hozzávalók: 2 csésze búzacsíra, 2 csésze napraforgómag-csíra, 3 alma,
2 karikára vágott banán, 1 pohár joghurt, fél pohár mazsola
1 ek. citromlé

Az egészet összekeverve azonnal fogyaszthatod.

Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 4 db paradicsom, 1 fej tavaszi vöröshagyma ,1 ek. citromlé, 2 dl joghurt, 1tk. méz vagy malátaszirup, 1 csipetnyi bors, 3 ek. zsázsacsíra, kevés dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát vágd kockára és keverd össze. A fennmaradó hozzávalókból készíts salátaszószt. Ha kész, öntsd a paradicsomos gombára, és a tetejét hintsd meg darált dióval.

Fokhagymás padlizsán
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma
só, 2 ek. olaj.
A megsült padlizsánt hámozd meg, majd hosszában vágd szét. A rozscsírát daráld meg, és az így kapott szószt fokhagymával, sóval, olajjal ízesítsd. Öntsd a padlizsánra, és melegen tálald.

Sajtos- babcsírás makaróni
Hozzávalók: 2 ek. Olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg. párolt babcsíra, 10 dkg. Makaróni, 4 ek. Tejföl, 10 dkg. Sajt, 1/2 tk. mustár megőrölve

Párold meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult add hozzá a babcsírát és tedd félre. Főzd meg a makarónit sós vízben, keverd össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül add hozzá a hagymás babcsírát.

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése