2012. február 2., csütörtök

A legnőiesebb gyógytea

Én nagyon szeretem a gyógyteákat, a palástfű pedig a kedvencem, ma is ezt kortyolgatom :)).

A palástfű német neve „Frauenmantel” - azaz női kabát - már eleve jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövényről van szó. Kiváló gyógyír a legtöbb női gondra. Erősíti a méhet, így segíti a testet az anyaságra való felkészülésben. Szabályozza a ciklust, elősegíti a fogamzást, majd a terhesség megtartásánál, valamint szülés előtt és után fejti ki áldásos hatását.



A boldogasszony palástja, vagy tenyere népi ­néven is ismert gyógynövény a rózsafélék családjába tartozik. Erdőszéleken, utak mentén, dombolda­lakon, magasabban fekvő nedves réteken és hegyvidékeken nő. Lényege és jelképszerű feladata a védelem, a beburkolás. Az apró, zöldes­sárga virágokat úgy fogják körül a levelek, mint egy kabát.  Áprilistól júniusig, néha még tovább is viríthat. A növény virágos hajtását használják gyógyászati célokra. Amióta a kereszténység  létezik Szűz Mária áldásának tekintik. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A növény cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

Gyógyír, nemcsak nőknek

A palástfű mindenekelőtt menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok, klimaxos rosszullétek, fájdalmas, erős vérzéssel járó menstruáció esetén segít. A pubertás időszakában is kedvezően hat a lányok szervezetére: rendezi a kezdetben még szabálytalan ciklust. Intenzíven hat minden altesti szervre.

Ugyanakkor mindkét nem számára hasznos vérzéscsillapító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása. Foghúzás után a legjobb öblögető szer. Használják vízhajtóként és szíverősítőként is. A régi népi orvoslásban e növényt leginkább sebgyógyításra használták, külsőleg és belsőleg egyaránt, valamint epilepszia ellen itták.



A palástfűtea folyamatos fogyasztásától azok a gyerekek is megerősödnek, akiknek a jó táplálkozás ellenére fejletlenek az izmaik. Míg az ezüstös palástfű különösen az elhízás ellen jó.  Hatásos görcsökre, fejfájásra és a túlterhelt máj gyógyítására is. Nyugtató, fájdalomcsillapító és vizelethajtó gyógytea.
Cserzőanyag tartalma miatt sikerrel alkalmazzák gyomor- és bélhurut esetén is. Gyakori fogyasztása tisztítja a bőrt.

Természetes segítség kismamáknak

Már a terhesség előtt érdemes elkezdeni teáját inni, hiszen rendezi a ciklust, elősegíti a peteérést. A régi bábák is, a hormonális állapot hagyományos javítójaként alkalmazták. Vetélés és a koraszülés ellen is kiváló gyógynövény. A méhszalagok megerősítésével igen sokat segít a terhesség megtartásában.
Szülés utáni sérülések gyógyulásában, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén a legjobb gyógyír.

Felhasználási módok:

Tea: 3 dl vízzel forrázz le 2 teáskanálnyi szárított és összeaprított palástfű hajtását, majd 8-10 perc elteltével szűrd le. Naponta két-három csészével elég meginni, hogy kedvező hatását kifejtse.

Fürdő: fél liter vízben forralj fel 4 evőkanálnyi palástfű levelet, majd szűrd le, és a főzetet ad a fürdővízhez.

Naponta 3 csészénél több palástfű-teát azonban nem szabad inni, mert károsíthatja a májat!

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése