2012. augusztus 10., péntek

A nélkülözhetetlen folsav – Babára várva


Ha egy nőnek elegendő folsavat raktároz a szervezete mielőtt várandós lesz, máris sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egy egészséges baba kezd majd el növekedni a méhében. Az elmúlt évtizedekben számos orvosi kutatás igazolta, hogy a fogamzás ELŐTTI és a terhesség alatti megfelelő mennyiségű folsav pótlásával több súlyos magzati fejlődési rendellenesség elkerülhető.



A terhesség korai szakaszában például a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav, azaz a B9 vitamin jelenlétében megy végbe hibátlanul. Mivel ezeknek a rendellenességek a fogantatás utáni 21 és 27-ik nap között jelenhetnek meg, tehát olyan időszakban, amikor a nők egy része még nem is tud terhességéről, a fogamzóképes korban levő nőknek elengedhetetlen a megfelelő folsavbevitel, pláne ha már babára vágynak. 

Nem mellesleg a folsav terápiás alkalmazása gyakran pozitív eredményeket hozott terméketlen nőknél is, tehát úgy tűnik még a fogamzást is elősegíti.

A B9 vitamin vízben oldódó, a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen molekula. Segít a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért felel. Antioxidáns és az ízületi problémákat is orvosolhatja. A folsavszükséglet vashiányos állapotban növekszik.

A folsav nevet a latin „folium” szó után kapta, melynek jelentése: levél, mert a folsav elsődleges forrásai a leveles zöldségek, főleg a spenót. Jelentős mennyiség található még  a brokkoliban, a gyümölcsökben, az élesztőben, a földimogyoróban és a dióban.  



A terhesség során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.



Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Terhesség idején 400-800 mikrogramm B9-vitamin bevitele ajánlott célirányosan magzatvédő vitamin formájában is, a természetes folsavforrások mellett. 

Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin viszont  gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. 

Forrás: folsav.hu, wikipédia

A legnőiesebb gyógytea 

Gyógyulás után baba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése